Látnivalók

HANY ISTÓK TANÖSVÉNY

Az 5 km hosszú tanösvény kiindulópontja az Esterházy Madárvárta, mely az egyik legrégebbi hazai madármegfigyelő és gyűrűzőhely.

Az út a fokozottan védett Csíkos Égererdő, majd az öreg Király-égeres mellett vezet a Király-tóig. A tőzegbányászatot követően növényzettel sűrűn benőtt tó környékén találták meg 1749-ben Hany Istókot, a lápi fiút. Egy rövid kitérővel a színpompás gyurgyalagok élőhelyéhez is elvezet, akik egy egykori lápsziget elhagyott homokbányájának falában fészkelnek. Látványos, szép séta, nem csak gyerekeknek.

mária kegyhely

Oslin található az egyik legrégebbi hazai búcsújáró Mária kegyhely 1390 óta sok csodás gyógyulás történt itt. Az eredeti Mária kép megsemmisült, de Esterházy Pál nádor 1644-ben romjaiból újjáépíttette és 1690-ben kismartoni várából odavitette a ma is látható hársfából faragott szobrot.

Az öltöztetett, aranykoronás Mária-kegyszobrot és a gazdagon aranyozott rokokó oltárt érdemes megnézni. Fő Búcsú Nagyboldogasszonykor van (augusztus 15.), búcsúi: Sarlós Boldogasszony (július 2.) Kisasszony napja (szeptember 8.).

ESTERHÁZY MADÁRVÁRTA

Az Osli és Bősárkány között félúton, az útról letérve, a „Csíkos” égeres közelében található az Esterházy Madárvárta. Az épületet herceg Esterházy Pál bocsátotta 1930-ban a Magyar Ornitológusok Szövetségének rendelkezésére. A kiállítás a Hanság rendkívül gazdag madár- és rovarvilágából ad ízelítőt az érdeklődőknek. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

nagycenki kastély

Nincs messze Oslitól Nagycenk (29 km), ahol a felújított Széchenyi kastély 2016 óta Nemzeti Emlékhely. A kastélyhoz egy 200 éves védett hársfasor vezet melyet 1754-ben telepítette Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. Bent a Széchenyi István emlékmúzeum kiállítása látható. Ide kapcsolódik a Széchényi család mauzóleuma, a magyarság zarándokhelye a nagycenki temetőben.

Nem csak gyerekeknek élmény a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút egy keskeny nyomtávú kisvasút ami a Győr–Sopron-vasútvonal fertőbozi állomását köti össze a nagycenki kastéllyal. A pálya hossza 3,6 km. Kiinduló állomásán egy szabadtéri mozdonyskanzent is megcsodálhatunk.

KAPUVÁR, A HANSÁG SZÍVE

Érdekes program megnézni a várost, ahol már az Árpád korban is laktak..A kapuvári vár, a történelmi Esterházy kastély jelenleg a városháza. A Szent Anna plébániatemplom ékessége a jobb hajóba beépített Lourdesi barlang.

BICIKLITÚRÁK

A Fertő tó környéke és a Hansági nemzeti park a Rábca mente csodálatos élmény még a kevésbé gyakorlott kerekezőknek is. Teljesen sík terület, szintkülönbség nélkül. Az utak jelentős része aszfaltozott, de előfordulnak földes, kőzúzalékos utak, melyek biciklivel is jól járhatók.

Kapuvár felől a Hansági Főcsatornán átvezető Andaui a híd egy 15 km hosszú kerékpáros úton közelíthető meg, közben megcsodálhatjuk a hansági lápi erdők érintetlen természeti értékeit.

ÖNTÉSMAJOR

Csupán 15 perc kerékpárral Oslitól, ide feltétlenül érdemes ellátogatni, megnézni a Hanság Élővilága állandó kiállítást.

A hanság hihetelenül gazdag állatvilágával ismerkedhetünk meg, közük sok ritka, védett madárfajjal, halakkal. Megnézhetjük még a csodálatos hazai vízi és lápi világ történetét és ezen a tájon jellegzetes népi mesterségeket. Az udvaron régi mozdonyok és vagonok mellett igazi gőzgépek is láthatók. Változatos, látványos családi program.